Iedereen wil het beste voor zijn kinderen en een goede ouder zijn. Dat spreekt voor zich. Maar een scheiding zorgt voor veel verdriet en onzekerheid en dan heb je niet altijd de puf om een leuke en geduldige ouder te zijn. Begrijpelijk, maar ook voor de kinderen is de impact van een scheiding groot. De kinderen scheiden mee, ook al hebben ze hier niet voor gekozen. Lees hier 7 tips voor gescheiden ouders om je kind te ondersteunen. (Die ook voor niet gescheiden ouders handig kunnen zijn.)

  1. Geef duidelijkheid

Kinderen willen graag weten wat er verandert en wat niet. Ze moeten wennen aan de nieuwe situatie, de omgangsregeling, de lege stoel aan tafel en soms nieuwe partners. Praat erover met je kind, zeg wat er gaat gebeuren en geef je kind de tijd om aan de veranderingen te wennen. Kinderen doen dit in hun eigen tempo en ieder kind is anders.

  1. Gevoelens mogen er zijn

Luister naar je kind en zeg dat alle gevoelens er mogen zijn. Moedig je kind aan om gevoelens te uiten en neem je kind hierin serieus.

  1. Knuffel je kind wat vaker

Laat merken dat je van je kind houdt. Vertel je kind dat papa en mama niet meer van elkaar houden, maar dat ze altijd van hem/haar zullen houden. Vertel je kind dat de scheiding niet zijn/haar schuld is.

  1. Maak ruzie (als je het niet kunt laten)

Maar niet waar de kinderen bij zijn. Zoek rechtstreeks contact met je ex als je iets wilt bespreken of doorgeven.

  1. Praat positief over de andere ouder

Zeg tegen je kind dat hij van beide ouders mag houden. Kinderen vinden het vreselijk als hun ouders negatief over elkaar praten. Een kind is voor 50% van papa en voor 50% van mama. Als je de andere ouder zwart maakt, wijs je dus ook je kind voor de helft af. Opa’s en oma’s gooien ook nog wel eens olie op het vuur, wat de situatie er niet beter op maakt. Probeer neutraal over de andere ouder te praten en zorg ervoor dat jouw kant van de familie dat ook doet.

  1. Rust en regelmaat

Kinderen voelen zich veilig als ze grenzen krijgen. Een stabiele en liefdevolle omgeving met duidelijke regels is fijn voor kinderen. Vaste bedtijden, samen eten, een verhaaltje voorlezen. Probeer de normale dagindeling aan te houden. Gescheiden ouders voelen zich vaak schuldig en laten dan de teugels vieren. Maar het is beter om alles zoveel mogelijk bij het oude te laten.

  1. Zorg goed voor jezelf

Eigenlijk moet deze tip bovenaan staan. Vergelijk het met de safety rules in een vliegtuig: als de zuurstofmaskers naar beneden komen zet je eerst je eigen masker op en daarna pas help je je kind. Zo is het bij een scheiding ook. Door een goede emotionele en lichamelijke gezondheid kun je beter voor je kinderen zorgen. Zoek hulp bij familie en vrienden of een professional (bijvoorbeeld een scheidingscoach), ga wandelen, zoek afleiding, doe leuke dingen.

Ken je iemand in je omgeving die gaat scheiden? Of gaan jullie zelf scheiden en wil je dat zo goed mogelijk regelen voor jullie zelf en voor de kinderen? Schakel dan een mediator in. Voor meer informatie of een kennismakingsgesprek: bel 06-51507539. Of mail naar info@circles-mediation.nl. Of kijk op www.circles-mediation.nl. Wil je up to date blijven? Like dan onze facebookpagina.