Partneralimentatie

Per 1 januari 2020 is de nieuwe wet partneralimentatie van kracht. Daarbij is de maximale duur van partneralimentatie verlaagd. Het was maximaal 12 jaar, de hoofdregel is nu: de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar. Deze verlaging van de duur heeft te maken met maatschappelijke ontwikkelingen en emancipatie. Maar de maatschappelijke ontwikkelingen gaan sneller dan de wetgeving. Bij het overgrote deel van alle scheidingen in Nederland wordt namelijk geen partneralimentatie meer afgesproken. Dit heeft verschillende oorzaken, die ik in deze blog zal toelichten.

Twee inkomens

Steeds meer partners werken allebei. Steeds meer stellen hebben ongeveer een gelijk inkomen. En ook al zit er een verschil in de hoogte van het inkomen, vaak wordt dit in balans gebracht door toeslagen en kinderalimentatie, zodat er na scheiding onder de streep genoeg overblijft om goed van te kunnen leven, zonder dat partneralimentatie nodig is.

Kinderalimentatie gaat voor

Bij een scheiding wordt er altijd eerst gekeken naar de kosten van de kinderen. Die gaan altijd voor. Zeker in grote gezinnen gaat het meeste geld op aan vaste lasten en aan de kinderen. Hoe groter het gezin hoe kleiner de kans op partneralimentatie.

Geen draagkracht

Als er bij de meestverdienende partner geen draagkracht (over) is voor partneralimentatie, dan houdt het meestal op. De eigen kosten voor levensonderhoud en de kosten voor de kinderen krijgen voorrang.

Ik wil het niet

Mensen kunnen afzien van partneralimentatie, ook al zouden ze er wettelijk gezien recht op hebben. Mensen kiezen hiervoor om diverse redenen. Bijvoorbeeld: ik wil onafhankelijk zijn, ik wil mijn hand niet ophouden, ik red me wel. Daarbij is het wel belangrijk dat je weet waar je nee tegen zegt. Een alimentatieberekening geeft een goed inzicht. Ik adviseer mensen dan ook altijd om een berekening te laten maken, zodat ze precies weten wat hun financiële situatie na scheiding is en waar ze afstand van doen.

Samenwoners vallen buiten de wet

De verplichting voor partneralimentatie geldt alleen voor mensen die gehuwd waren of een geregistreerd partnerschap hadden. Voor samenwoners die uit elkaar gaan is er wettelijk niets geregeld. Dat wil niet zeggen dat er geen afspraken over partneralimentatie gemaakt kunnen worden, want dat mag wel. Ook kan het zijn dat er afspraken over partneralimentatie zijn opgenomen in een samenlevingsovereenkomst.

Compensatie door toeslagen

Na scheiding verandert er veel op het gebied van toeslagen. Er zijn 4 soorten toeslagen: kindgebonden budget, huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag. Toeslagen verhogen het netto inkomen, waardoor partneralimentatie mogelijk niet meer nodig is. Het eigen inkomen, de kinderalimentatie en de ontvangen toeslagen zijn dan voldoende om rond te komen en ook nog een beetje lekker te kunnen leven.

Op de vraag of partneralimentatie een achterhaald idee is, is mijn antwoord nee. In sommige gevallen is het goed dat deze mogelijkheid er is en wetgeving geeft hiervoor de kaders. Maar als scheidingsmediator zie ik het vooral als een instrument dat je kunt gebruiken om met elkaar aan tafel goede afspraken te maken en met elkaar te kijken wat er nodig is voor een goede start na je scheiding. Want een goed inzicht in je financiële situatie na scheiding geeft rust.

Ben of ken je iemand die een mediator zoekt voor een scheiding of verbreking samenleving? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking, ik help jullie graag.

06-51507539

info@circles-mediation.nl

www.circles-mediation.nl