Preventieve mediation

‘Kunnen we bij jou ook een ouderschapsplan opstellen voor als het mis gaat tussen ons? We zijn niet getrouwd, we hebben 2 kinderen en willen alles goed geregeld hebben. Dus voor het geval dat.’ Voor mij was dit een ongebruikelijke vraag, want de meeste mensen die ik begeleid gaan uit elkaar. Maar wel een leuke vraag, want hier ging het om een preventieve mediation. De afspraak werd gemaakt en ik ging bij hen op bezoek. Aan het begin van het gesprek vertelde ik dat ze een uitzondering waren: er zijn niet veel mensen die preventief zo goed over dingen na willen denken. Even voor de goede orde: dit is een positieve uitzondering, ik vind dat veel meer mensen dit zouden moeten doen. Het kan zoveel gedoe achteraf voorkomen, dat ik het iedereen zou willen aanraden.

Helaas geloven de meeste mensen niet dat hun relatie ooit stuk zal gaan. Het aantal scheidingen per jaar is hoog, maar mensen denken toch vooral dat dit alleen andere mensen overkomt. En ergens is dat wel begrijpelijk, je zit immers nog in een gelukkige fase van je relatie, een fase waarin je aan het opbouwen bent, verdiepen, kinderen krijgt, op een roze wolk zit. Hoezo scheiden?

Maar dan ‘opeens’ zit je bij een mediator aan tafel. Om je scheiding te regelen. Hoe heeft het zover kunnen komen? Een scheiding kan allerlei oorzaken hebben: jullie zijn uit elkaar gegroeid, jullie zijn opgeslokt door carrières, life events hebben hun impact gehad, jullie ontwikkelen verschillende interesses, één van jullie komt uit de kast, je hebt alles gegeven maar je bent jezelf kwijtgeraakt. En nog zoveel meer andere oorzaken. Niemand heeft het zo gewild en toch is het gebeurd.

Een scheiding kan niet altijd voorkomen worden. Maar de kans op een scheiding wordt kleiner als je vooraf goede afspraken maakt en verwachtingen naar elkaar uitspreekt. De mensen die ik heb mogen begeleiden bij deze preventieve mediation hebben er in ieder geval goed over nagedacht. Juist omdat hun relatie goed is, wilden ze afspraken op papier zetten voor het geval dat. Afspraken over de zorg voor de kinderen, over de woonsituatie, over wat als zij een opleiding zou gaan volgen, over wat als een van hen zou overlijden. Het dak repareren als de zon schijnt. Dat zouden meer mensen moeten doen!

Wil je meer weten over preventieve mediation? Neem gerust contact op voor informatie of een vrijblijvende kennismaking, ik help jullie graag.

06-51507539

info@circles-mediation.nl

www.circles-mediation.nl