Loslaten…..(diepe zucht)
Die uitspraak hoor je vaak van ouders met opgroeiende kinderen. Een soort opdracht aan jezelf, waarbij je gelijk laat doorschemeren dat je dat ontzettend moeilijk vindt. Of je krijgt deze opdracht van iemand anders, die vindt dat je je kinderen te veel beschermt: “je moet ze loslaten”. Ga er maar aanstaan.

Een betere term vind ik: ‘anders vasthouden’. Eerlijk is eerlijk, deze omschrijving is niet van mezelf, maar ik vind hem heel mooi. Het klinkt veel beter uitvoerbaar. En je gaat al vanzelf nadenken over hoe je je kind(eren) kunt begeleiden op hun weg naar zelfstandigheid.

Als bovenstaande al lastig is binnen een werkende relatie, nog moeilijker wordt het als je uit elkaar gaat. Je moet dan samen afspraken gaan maken over de kinderen. Er moet onder andere een omgangsregeling komen: wanneer zijn ze bij de ene ouder en wanneer bij de ander. Vooral dat ‘bij de ander’ is een beangstigende gedachte, want stel je maar voor: opeens zit je alleen thuis, je mist je kinderen verschrikkelijk en je hebt geen controle over wat er gebeurt. Het kost tijd om aan deze nieuwe werkelijkheid te wennen. Logisch dat dat in het begin stroef gaat. Zeker als jij degene bent die niet voor deze verandering gekozen heeft. En toch zit er maar 1 ding op: de nieuwe situatie accepteren en het voor de kinderen zo goed mogelijk regelen. Maar tjonge jonge, wat is dat lastig!

Want bij beide partners moet een omslag gemaakt worden:
Van: “Je was altijd aan het werk en nou kun je opeens wel voor de kinderen zorgen!”
Naar: “We missen de kinderen allebei en willen ze graag zoveel mogelijk zien.”

Van: “Ga maar meer werken, dan hoef ik niet zoveel te betalen.”
Naar: “Zo hebben we de taken verdeeld en dat vinden we beiden prima.”

Van: “Dan had je maar niet weg moeten gaan! Dat is toch jouw eigen keuze!”
Naar: “Onze relatie is over, maar we blijven samen ouders.”

Eén ding is zeker: de kinderen hebben niet voor een scheiding gekozen. Zij moeten straks opeens in 2 huizen wonen, met pijn, verdriet en soms ook schuldgevoelens.
Hoe moeilijk de scheiding voor jezelf ook is, je hebt een verplichting aan je kinderen om het zo goed mogelijk voor hen te regelen.
Dus:
– zorg goed voor jezelf
– accepteer de andere ouder, de kinderen willen beide ouders in hun leven
– zoek een coach als je er even niet uitkomt
– zorg voor 2 fijne thuizen
– maak als ouders samen een nieuwe werkelijkheid: ‘anders vasthouden!’

Reageren? Goede tips voor gescheiden ouders?
Laat een berichtje achter.

Ken je iemand in je omgeving die gaat scheiden? Of gaan jullie zelf scheiden en wil je dat zo goed mogelijk regelen voor jullie zelf en voor de kinderen? Schakel dan een mediator in. Voor meer informatie of een kennismakingsgesprek: bel 06-51507539. Of mail naar info@circles-mediation.nl. Wil je up to date blijven? Like dan onze facebookpagina of volg ons op Instagram.