Het was mooi wat er gebeurde. Zitten ze opeens allebei te huilen. Nou ja natuurlijk niet opeens, er was wel het een en ander aan vooraf gegaan. Laat ik bij het begin beginnen.

Het bericht dat ze via mijn website stuurden was:

‘Graag zou ik samen met mijn partner een afspraak plannen om een mediationtraject op te starten. Wij zijn samenwonend met een samenlevingscontract en hebben 2 kinderen. De kogel is door de kerk dat onze relatie is beëindigd en dat we uit elkaar gaan. Hier spelen nog veel emoties en praktische zaken een rol. Hier komen we samen niet uit en hebben wij hard hulp bij nodig.’

Emoties en praktische zaken: dit zijn 2 dingen die in elke scheiding een rol spelen en aan bod moeten komen. Maar wel in de juiste volgorde: emoties hebben voorrang. Als mediator en scheidingsadviseur weet ik hoe belangrijk dat is. Het kost alleen vaak tijd en het duurt even voordat er genoeg vertrouwen is, om het daarover te kunnen hebben. Om te durven zeggen waar het pijn doet. Om het echte gesprek te voeren.

Ze kozen in eerste instantie voor een zakelijke insteek. Bij mij aan tafel werden de agendapunten bepaald, waarover afspraken moesten worden gemaakt. Na het eerste gesprek gingen er e-mails over en weer met voorstellen voor uitkoopbedragen, alimentatie, verdeling van de inboedel. Vervolgens had ik ze om beurten aan de lijn: ‘ik vind dat ik een heel redelijk voorstel doe en nog is het niet genoeg’, ‘als het zo doorgaat weet ik niet of we eruit gaan komen’, ‘ik laat mijn advocaat er ook nog naar kijken’ en ‘ik twijfel of onze volgende afspraak door moet gaan’.

Het tweede gesprek verliep heel anders. Ik kon uitleggen dat duurzame afspraken pas lukken als de gevoelslaag voldoende aandacht heeft gehad. Daar waren ze inmiddels zelf ook achter. En dat is mooi, want inzicht in patronen is nodig om iets te kunnen veranderen. En dus ging het gesprek daarna over hun relatie, over hun gevoel, wat ze gemist hebben, wat pijn deed. Huilen. Allebei. En dat was helend. Er kwam rust, wederzijds begrip en erkenning. De spanning vloeide weg. Daarna was het tijd om aan de ‘praktische afspraken’ te beginnen.

 

Ben of ken jij iemand die begeleiding bij een scheiding zoekt? Voor meer informatie of een kennismakingsgesprek: bel 06-5150 7539, mail naar info@circles-mediation.nl, of kijk op www.circles-mediation.nl.

Eerder verschenen in deze serie:

Rouwen en regelen

Nog te verwachten in deze serie:

Kouwe kant en kampvorming

Aandikken en afzwakken