Mediation mislukt

‘U heeft niets maar dan ook helemaal niets gedaan!’

Als je zo’n mail krijgt is dat wel even slikken en schrikken. Gelukkig zijn boze mails zeldzaam (anders zou ik misschien toch een ander vak moeten kiezen), maar toch: elke boze mail is er één teveel. Ik ben gewend om zo’n mail eerst even te laten rusten en er niet gelijk op te reageren. Maar het gaat natuurlijk wel knagen. Klopt het wat hij zegt? Heb ik echt niks gedaan? Natuurlijk wel, ik heb van alles gedaan. Het heeft alleen geen zin om mezelf te verdedigen en uit te leggen wat ik allemaal heb gedaan, want het heeft niet datgene opgeleverd waar hij op gehoopt had. De mediation is mislukt. Hij is er niets mee opgeschoten.  

Ik begrijp de wanhoop van deze vader en het gemis van zijn dochter. Die hij al een hele tijd nauwelijks ziet en vaak alleen via foto’s. Na een juridische strijd van 6!! jaar kwamen ze bij mij aan tafel voor mediation. Ze hadden elkaar beloofd de strijdbijl te begraven en het samen goed te gaan regelen voor hun dochter. Er lijkt van beide kanten de bereidheid te zijn om er samen uit te komen. Maar al gauw blijkt dat moeder erop uit is om de status quo door mij bevestigd te krijgen, alsof ik een plaatsvervangende rechter ben. En dat ze niet van plan is om ‘haar dochter’ met vader te delen. Moeder zegt ja, maar denkt nee.

Ik ben niet iemand die snel opgeeft. Maar als er op enig moment geen millimeter beweging komt en er alleen schijnbewegingen worden gemaakt, dan houdt het op, in ieder geval bij mij aan tafel. Als mediator voel ik me dan machteloos, want ik had het graag anders gezien. Zo’n zaak als deze kent alleen verliezers. Maar ik weet ook dat ik niet iedereen kan helpen en dat niet iedere mediation slaagt. Voor mediation heb je 2 partijen nodig die zich beiden willen inzetten om er samen uit te komen, hoe moeilijk dat soms ook is. Dat vergt lef, inzet en je eigen aandeel in het conflict willen zien. Als een van de 2 niet wil, dan kan ik als mediator weinig doen.

Gelukkig zijn dit uitzonderingen. Heel vaak gaat het gewoon goed en kunnen mensen, ondanks de verdrietige situatie, hun scheiding prima regelen met hulp van mij als mediator.   

Ben of ken je iemand die een mediator zoekt voor een scheiding of verbreking samenleving? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking: 06-51507539 of mail naar info@circles-mediation.nl. Ik help jullie graag.