Scheiden met kinderen

Er zijn twee dingen van blijvende waarde die ouders hun kinderen kunnen meegeven: wortels en vleugels. (Nieuw-Zeelands spreekwoord)

De wortels staan symbool voor de veiligheid die kinderen nodig hebben, de vaste grond onder de voeten van waaruit ze vertrouwen kunnen opbouwen. Die veiligheid vinden kinderen bij hun ouders. De vleugels staan symbool voor het ontdekken van de wereld, je eigen ontwikkeling, het proberen, het fouten durven maken. Wortels en vleugels heb je allebei nodig om je te kunnen ontwikkelen tot een stabiele volwassene met een gezonde dosis zelfvertrouwen. De vleugels krijgen kinderen ook van hun ouders, doordat ze worden aangemoedigd om dingen te durven en te proberen, maar ook doordat ouders hun kinderen durven loslaten.

Als ouders gaan scheiden dan staat het leven van de kinderen op zijn kop. Hun toekomst is onzeker, de veilige thuisbasis staat op het spel, de wortels komen los te zitten. Daarom is het belangrijk voor kinderen dat ze duidelijkheid krijgen. Dat ze ook te horen krijgen wat er niet verandert, naast datgene wat er wel verandert. Natuurlijk gaan ze in 2 huizen wonen, zijn papa en mama* niet meer bij elkaar en is het gezin niet meer compleet. Maar ook: papa en mama blijven altijd papa en mama, ze blijven altijd van de kinderen houden, ze zorgen ervoor dat er 2 fijne thuizen komen waar de kinderen zich veilig voelen. Hoe beter de ouders gezamenlijk het ouderschap gaan regelen, hoe beter het voor de kinderen is. Dan kunnen ze in beide huizen opnieuw gaan wortelen.

Het meegeven van vleugels betekent aanmoedigen en loslaten. Sowieso soms best een ding voor ouders, ook als je niet gaat scheiden, want oh wat willen we onze lieve schatten beschermen tegen de boze buitenwereld en alle gevaren die op de loer liggen. Maar als je gaat scheiden of gescheiden bent, dan kan loslaten nog lastiger worden. Want de kinderen zijn dan niet meer constant onder jouw hoede, maar zijn ook regelmatig bij de andere ouder. Zonder dat je daar controle over hebt. Goede onderlinge afspraken en een goede communicatie zijn dan nodig om vertrouwen op te bouwen en te kunnen loslaten.

*hiervoor kun je ook lezen papa en papa, of mama en mama.

Bij scheidingen is het belangrijk dat er aan alle aspecten aandacht wordt besteed: financieel, juridisch, emotioneel, gedragspatronen, ouderschap na scheiding. 

Als je gaat scheiden ga dan samen naar een gekwalificeerde mediator die aan alle aspecten van het verbreken van de relatie aandacht besteedt. Voor meer informatie of een kennismakingsgesprek:

06-51507539

info@circles-mediation.nl

www.circles-mediation.nl