Circles woningmarkt

De krapte op de woningmarkt en de almaar stijgende huizenprijzen zorgen voor veel onzekerheid en spanning bij iedereen die op zoek is naar een woning. Niet alleen voor mensen die gaan scheiden, maar ook voor starters, huurders, asielzoekers, studenten. Als mediator kan ik mensen niet helpen aan een woning, maar ik kan wel tips geven en meedenken. Uitzicht op een nieuwe woning is zo belangrijk voor mensen! Aan tafel merk ik duidelijk verschil tussen mensen die nog op zoek zijn naar een woning en mensen die al iets hebben gevonden. Deze mensen krijgen weer perspectief en een beetje meer vertrouwen in de toekomst.     

Door de gestegen huizenprijzen hebben de meeste mensen een behoorlijke overwaarde op hun huis. Dat lijkt lekker, maar dat is het niet altijd. Het uitkopen van de ander is moeilijker te financieren, omdat de helft van de overwaarde meegefinancierd moet worden in de nieuwe hypotheek. Voor degene die de woning overneemt, gaan de maandelijkse hypotheeklasten omhoog. Als de woning wordt verkocht wordt meestal de overwaarde 50/50 verdeeld. Je hebt dan allebei een behoorlijk gevulde bankrekening. Maar helpt dat? Stel je krijgt ieder 75.000 euro uit de overwaarde van de woning. Dan heb je a) geen recht op huurtoeslag en b) meestal te weinig geld om een andere woning te kopen. Het gevolg is dat je duur moet gaan huren.          

Het goede nieuws is dat iedereen uiteindelijk wel weer een eigen plekje vindt. Soms duurt het even, maar soms krijg ik ook tijdens een lopend mediationtraject te horen dat mensen al een andere woning hebben gevonden. Zo ook vorige week: de vrouw stond al lange tijd ingeschreven bij de woningstichting en stond hierdoor bovenaan de lijst. De man heeft via de verkoopmakelaar van hun woning een huurwoning gevonden, van mensen die naar het buitenland gaan verhuizen. En deze week ook weer een goed bericht: zij heeft uitzicht op een huurwoning in het voorjaar 2022, hij kreeg te horen dat hij op nummer 1 stond voor een nieuwbouwwoning. Je merkt dan echt aan tafel de opluchting. Een nieuwe start, een eigen plek, veiligheid, rust, zekerheid.  

Schaarste op de woningmarkt zorgt ook voor creativiteit: er zijn huizenbezitters die een kamer of een verdieping beschikbaar stellen voor gescheiden mensen. Als je in een groot huis woont en je hebt genoeg ruimte, doordat je partner is overleden of doordat de kinderen het huis uit zijn, kan het mes aan twee kanten snijden: je biedt iemand onderdak en zelf heb je aanspraak en extra inkomsten. Voor mensen die hierover meer willen weten, kijk op: www.parentshouses.nl.

Een makelaar kan ook een handje helpen. Zeker als hij de woning mag verkopen. Als mediator heb ik helaas geen voorraad woningen in de aanbieding. Maar tips geven en meedenken kan altijd. Ik help jullie graag.

 

Gaan jullie scheiden of ken je mensen die gaan scheiden? Voor meer informatie of een kennismakingsgesprek: bel 06-51507539. Of mail naar info@circles-mediation.nl.