Blog kauwe kant

Mensen willen vooral dat alles zoveel mogelijk bij het oude blijft. Niet teveel verandering, alles gaat zijn gangetje, dat voelt veilig en vertrouwd. Je weet wat je hebt. Maar dan opeens komt er een mededeling uit je naaste omgeving: we hebben besloten te gaan scheiden.

Een scheiding is in de eerste plaats een life event voor de direct betrokkenen: voor de scheidende partners en hun kinderen. Maar er gaat een heel systeem op zijn kop. Dat wat vertrouwd en voor iedereen voorspelbaar was, is er opeens niet meer. De gezamenlijke verjaardagen, feestjes van vrienden, opa’s en oma’s die niet weten of ze nog kunnen oppassen (want je bent opa van vaders kant en ga je dan nog oppassen bij je ex-schoondochter?), de buurvrouw die straks je buurvrouw niet meer is, nieuwe partners, de familiefoto aan de muur waar je het liefst iemand vanaf wil knippen……

Voor de naaste omgeving kan een scheiding aanleiding zijn om de boel eens even flink op scherp te zetten. Er wordt partij gekozen en er ontstaat kampvorming. Wij tegen zij. De kouwe kant krijgt de schuld van alles. Er komen goedbedoelde adviezen die ervoor zorgen dat de strijd tussen de scheidende partners erger wordt. Hoe begrijpelijk ook (je wilt immers je eigen kind, je vriendin, je buurvrouw beschermen en helpen), uiteindelijk  helpt het allemaal niet.

Er zijn uitzonderingen, waarbij partij kiezen wel nodig is, zoals bij huiselijk geweld. Maar in de meeste gevallen is het beter om ook oog te hebben voor de andere partij. Laat je oordeel over de hele situatie en je goedbedoelde adviezen thuis. Vraag of je kan helpen en zo ja waarmee. Ondersteun waar nodig en bied een luisterend oor. Dat helpt wel.

Mijn ervaring is dat een scheiding soepeler verloopt als de naaste omgeving, zoals ouders en vrienden, geen partij kiest, maar meedenkt over de best mogelijke oplossing voor iedereen.

Er is een mooie brief van Villa Pinedo, geschreven vanuit een kind en gericht ‘aan alle volwassenen in ons leven’. Hierin staan goeie tips hoe om te gaan met een scheiding in de familie. Download hieronder de brief:

 

Ben of ken jij iemand die begeleiding bij een scheiding zoekt? Voor meer informatie of een kennismakingsgesprek: bel 06-5150 7539, mail naar info@circles-mediation.nl, of kijk op www.circles-mediation.nl.

Eerder verschenen in deze serie: 

Rouwen en regelen

Huilen en helen

Nog te verwachten in deze serie:

Aandikken en afzwakken