Een vraag die altijd ter sprake komt tijdens een intakegesprek: wat gaat onze scheiding kosten? Een terechte vraag natuurlijk, maar niet zo eenvoudig te beantwoorden. In deze blog leg ik uit waarom. Om een eerste indruk te geven: een scheiding via Circles-Mediation kost tussen de € 110,- en € 4.000,-. Maar dat is geen duidelijk antwoord. Heel flauw, maar ik moet dan altijd zeggen: elke scheiding is anders, elke situatie is anders. Om een reële inschatting te kunnen geven, moet ik meer informatie hebben. En dus ga ik eerst een paar vragen stellen.

Wat is jullie jaarinkomen? 
Mensen met lagere inkomens kunnen onder bepaalde voorwaarden subsidie (toevoeging) krijgen. De overheid vergoedt dan grotendeels de kosten van mediation. Je betaalt alleen een eigen bijdrage. Stel: jullie hebben allebei recht op een toevoeging. Jullie betalen dan voor de scheiding:
– € 56,- of € 112,- per persoon (afhankelijk van het jaarinkomen)
– griffierechten € 42,50 per persoon
– kosten voor uittreksels uit de registers bij de gemeente
Het kan ook zijn dat de een wel recht heeft op een toevoeging en de ander niet. De ander betaalt dan 50% van de kosten van de mediator. De griffierechten zijn dan ook hoger: € 154,50 per persoon. Circles-Mediation neemt zaken op toevoeging aan. Niet iedere mediator doet dat. Laat je dus vooraf goed informeren of je hier recht op hebt.

Wat moet er allemaal geregeld worden?
Afhankelijk van het aantal onderwerpen en van de complexiteit daarvan kan een scheiding meer of minder kosten. Als er geen (minderjarige) kinderen zijn, hoeft er geen ouderschapsplan te komen. Dat scheelt in tijd en dus in de kosten. Andere belangrijke vragen zijn bijvoorbeeld: Heeft één van jullie een eigen onderneming? Is er een eigen woning? Met overwaarde of niet? Zijn er schulden? Is er veel vermogen? Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd of op huwelijkse voorwaarden? Zodra ongeveer bekend is wat er allemaal geregeld moet worden, kan een betrouwbaar kostenplaatje worden gemaakt.

Eén mediator is goedkoper dan twee advocaten
Eén ding is zeker: samen met een mediator om de tafel is efficiënter en goedkoper dan ieder een eigen advocaat. Als het lukt om er samen uit te komen, is dit altijd de goedkoopste manier. De mediator zorgt dat alle belangrijke punten besproken worden. En dat de communicatie constructief wordt, zodat jullie samen goede afspraken kunnen maken. Wel is er één belangrijke voorwaarde voor mediation: jullie moeten allebei de wil hebben om er samen uit te komen.

Verborgen kosten
Een bruiloft mag wat kosten…., maar wat wil je voor een scheiding betalen? Mensen hebben weinig geld over voor dingen die niet leuk zijn. Scheiden is geen feest en dus mag het niet teveel kosten. Maar vaak wordt er alleen gekeken naar de kosten van de mediator. Uurtarief x aantal uren. Of een totaalprijs. Dat is begrijpelijk, maar niet altijd verstandig. Wat te denken van een slechte alimentatieberekening, waardoor jullie netto minder overhouden dan mogelijk is? Of immateriële kosten, door een ouderschapsplan dat niet lekker loopt, waardoor de kinderen meer last hebben van de scheiding dan nodig? Of dingen die achteraf niet zo lekker geregeld blijken te zijn of helemaal niet geregeld? Zoals pensioenverevening?

Investering in de toekomst
Een scheiding is een afsluiting van een periode, maar ook een nieuw begin. Maak dus een goede start en kies voor een manier van scheiden die bij je past. Laat je vooraf goed informeren over de mogelijkheden. Vraag naar een reëel kostenplaatje. Vraag wat je voor je geld krijgt. Ook voor scheiden geldt: lijkt het te mooi om waar te zijn, dan is het dat ook!

Meer weten over scheiden en kosten? Mail info@circles-mediation.nl of bel 06-51507539.