‘Wij hebben geen mediator nodig, we kunnen nog heel goed met elkaar, we willen alleen de echtscheiding officieel laten regelen, want dat kunnen we niet zelf. Toch?’ Zo maar een vraag uit de dagelijkse praktijk. Een vraag die mij weer even deed beseffen dat de term ‘mediator’ nog wel eens verkeerde associaties oproept. En vaak een nadere uitleg nodig heeft. Wat dat betreft had ik beter brandweerman kunnen worden, daar heeft iedereen gelijk een beeld bij. Zelf heb je niet altijd in de gaten dat anderen je niet begrijpen of een verkeerde voorstelling van zaken hebben. Gesneden koek kan voor anderen best taai zijn. Logisch, want voor de klant is het vaak de eerste keer. Je komt niet dagelijks bij een mediator over de vloer om te scheiden. Mensen die gaan scheiden doen dat meestal maar één keer in hun leven.

Ik had de neiging om te antwoorden: hoe zo heb je dan geen mediator nodig, daarvoor moet je juist bij een mediator zijn! Maar toen dacht ik: wacht eens even, de term mediator zorgt kennelijk voor een verkeerd beeld. En dus kon een beetje uitleg geen kwaad. Dat een echtscheidingsmediator mensen begeleidt die zo goed mogelijk uit elkaar willen gaan. Dat een mediator doet wat nodig is. De ene keer is dat het begeleiden van een moeizaam scheidingsproces, met kleine stapjes in de goede richting, terugslagen, veel emoties en interventies waarbij je de hersenen hoort kraken. De andere keer is het een proces dat loopt als een zonnetje. (Ondanks het verdriet, begrijp me niet verkeerd, want scheiden is nooit leuk.) Als mensen het snel over alles eens zijn, zet ik de afspraken juridisch goed op papier en regel de procedure bij de rechtbank. That’s it. Doen wat nodig is, niet meer maar ook niet minder, zorgvuldigheid is belangrijk. Zo’n proces dat loopt als een zonnetje valt ook onder mediation: samen om de tafel om de echtscheiding te regelen met een onafhankelijke derde (de mediator) als procesbegeleider. De vraagstellers heb ik kunnen overtuigen.

Dus als je gaat scheiden, ga dan samen naar een mediator. Als dit lukt, is het altijd de goedkoopste, minst schadelijke en snelste manier. Voor meer informatie of een kennismakingsgesprek:

06-51507539

info@circles-mediation.nl

www.circles-mediation.nl