Vorige week vroeg iemand me: ‘en, hoe gaat het met de echtscheidingsmediator?’ Mijn antwoord: ‘goed, er wordt veel gescheiden’. Best raar eigenlijk, want voor de mensen die er middenin zitten is het helemaal niet leuk. Liever heb je mij niet nodig. Want als dat wel zo is dan is je relatie voorbij. Toch is het goed om te weten wat je precies aan mij als mediator hebt en wat ik voor je kan betekenen. Voor het geval dat…

Dus hieronder een indruk van mijn werk. Wat echt heel mooi werk is! Want ondanks de situatie waar mensen in zitten, kan ik de pijn wat verzachten door een goede begeleiding van een scheiding.

Totaalpakket

Alles in één hand, wel zo makkelijk, want scheiden is al ingewikkeld genoeg. In een echtscheidingsmediation doorloop je de volgende stappen:

Dus: procesbegeleiding van a tot z. Maar eerlijk is eerlijk, ik kan niet alles. Wat ik bijvoorbeeld niet doe is woningen taxeren. Ik kan ook niet bepalen of het financieel haalbaar is dat één van de partners in de woning kan blijven wonen. Of de waarde van een onderneming bepalen. Daarom werk ik regelmatig samen met andere professionals om mensen zoveel mogelijk te ontzorgen.

Overzicht en houvast

Stap voor stap gaan we door het proces heen. Er moet veel gebeuren en mensen raken vaak de draad kwijt. Dan is het fijn als de echtscheidingsmediator de voortgang bewaakt en zorgt dat alles besproken wordt. Bij elk onderwerp leg ik uit wat de mogelijkheden zijn en wat er juridisch wel en niet kan.

Een relatief snelle en voordelige scheiding

Geen ellenlange touwtrekkerij met advocaten, maar een efficiënte bemiddeling die niet langer duurt dan nodig. Gemiddeld duurt een mediation bij mij 3 tot 4 maanden. Een enkele keer gaat het zelfs sneller. Na deze periode is de scheiding compleet geregeld. Lees ook mijn blog ‘wat kost dat nou, zo’n scheiding?’

Aandacht voor kinderen

Kinderen kiezen niet voor de scheiding van hun ouders, maar ze scheiden wel mee. Ik zie het als mijn taak om de kinderen zoveel mogelijk centraal te stellen. Zodat er een ouderschapsplan komt dat voor iedereen werkt, zowel voor de ouders als voor de kinderen.

Aandacht voor emoties

Je zit niet bij een relatietherapeut, dus ik ga niet proberen de relatie te herstellen. Maar emoties zijn er altijd en soms is het nodig om daar even bij stil te staan. Het kan helpen om je hart te luchten, zodat je daarna weer verder kunnen met het maken van goede afspraken.

Samen naar een oplossing

Het is toch veel mooier als je er samen uit komt, in plaats van dat een rechter over jullie lot beslist? Dat is mediation: samen afspraken maken waar beide partijen zich goed bij voelen. Toekomstgericht en duurzaam. Dat ‘samen eruit komen’ gaat niet vanzelf, er is voor partijen wel werk aan de winkel. Onder begeleiding van een onafhankelijke mediator gaat dat beter. Ik stel vragen, vat samen, houd jullie een spiegel voor, bewaak het proces en de agenda. Ik ben er voor beide partijen en kies geen kant.

Als echtscheidingsmediator zorg ik ervoor dat mensen hun eigen oplossingen bedenken. Dat is veel krachtiger en duurzamer dan een aangedragen oplossing.

Scheiden is hard werken

Mediation is geen wondermiddel. Ik kan als mediator niet alle problemen oplossen. Scheiden is een pijnlijk proces, waar mensen doorheen moeten. Leuker kan ik het niet maken, ik kan er wel voor zorgen dat er heldere afspraken worden gemaakt voor de toekomst.

Een echtscheidingsmediator krijgt geen vaste klanten die graag nog eens terugkomen. Tenminste, meestal niet… Dus ben of ken jij iemand die mijn hulp kan gebruiken? Neem contact op voor meer informatie of een kennismakingsgesprek: 06-51507539 of info@circles-mediation.nl. Wil je up to date blijven? Like dan onze facebookpagina.