Een tijdje geleden was ik op een congres waar ik een workshop volgde over vermogensverdeling bij scheiding. Of eigenlijk was het meer een matig toneelstukje van een financieel planner, een advocaat en een notaris. Het kwam erop neer dat wij, mediators, bovengenoemde 3 professionals heel hard nodig hebben bij iedere echtscheiding en dat we ontzettend moeten oppassen voor wat er allemaal mis kan gaan bij het opstellen van een convenant. Dat een mediator toch vooral heel veel advies aan hen moeten vragen. Anders gaat het mis. Op een gegeven moment werd de vraag vanuit het publiek gesteld: hoe gaan jullie om met een moeizame communicatie, gedoe aan tafel, ruzies tussen partijen? De financieel planner antwoordde daarop: ‘In dat geval val ik terug op verdelen, verrekenen en verevenen, want dan weet ik dat ik goed zit.’

Huh? En hoe zit het met conflictbeheersing en aandacht voor de emotionele kant van de scheiding? Daar zijn mediators weer voor opgeleid (naast een heleboel andere zaken).

Ik zal niet ontkennen dat er veel mis kan gaan bij een scheiding en het goed opstellen van een convenant. En dat samenwerken met diverse andere professionals nuttig en noodzakelijk kan zijn. Elke scheiding is anders. Als mediator begeleid ik mensen bij hun scheiding van a tot z: financieel, juridisch, praktisch en emotioneel. Daarbij schakel ik andere professionals in als dat nodig is, maar uitsluitend als de situatie daarom vraagt. Als mediator bespreek ik met mensen aan tafel wat ze van mij verwachten en wat ze zelf kunnen of willen doen. Ik houd een vinger aan de pols, bewaak de voortgang en het proces.

Ik moest terugdenken aan deze workshop toen ik deze mail las van cliënten:

‘Allereerst willen wij je bedanken voor het vertrouwelijke gesprek afgelopen week. Hoewel het een zwaar gesprek was, hadden we het gevoel dat we in goede handen zijn en jouw “het komt goed, hóór” klonk heel rustgevend voor ons.’

Of deze:

‘Beste Karen, ik wil je bij deze hartelijk bedanken voor de samenwerking. Ondanks alle ellende heb ik jou als zeer prettig en deskundig ervaren.’

Zo belangrijk om mensen gerust te stellen, aandacht te besteden aan emoties, mensen perspectief te bieden. Mensen die gaan scheiden verkeren in een moeilijke fase van hun leven en kunnen op dat moment niet alles overzien. Daarbij hebben ze op juridisch, fiscaal, emotioneel en praktisch gebied hulp nodig. Die hulp bied ik. Vaak alleen, en als dat nodig is, met hulp van andere professionals.

Ben of ken je iemand die een mediator zoekt voor een scheiding of verbreking samenleving? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking:

06-51507539

info@circles-mediation.nl

www.circles-mediation.nl