‘We willen helemaal niet scheiden, we houden nog heel veel van elkaar, alleen door fysieke beperkingen kunnen we niet meer samenwonen.’

Hij was 78, zij 76. Doordat ze allebei veel zorg nodig hadden, was samen in één huis wonen niet meer mogelijk. Zij ging naar een verzorgingshuis, hij naar een mantelzorgwoning bij hun dochter op het terrein. Hun zoon had hen advies gegeven, maar niet zo’n gelukkig advies, bleek algauw. Het advies was: ‘als jullie niet meer kunnen samenwonen, dan moeten jullie scheiden van tafel en bed.’ Zo gezegd zo gedaan. Vervolgens namen ze met mij contact op voor begeleiding. Ik belde hem op om een afspraak te maken, maar zover is het nooit gekomen. Het was een verdrietig verhaal aan de telefoon. De lichamelijke ongemakken, het gedwongen apart gaan wonen, de liefde voor elkaar die er nog steeds was. Toen ik zei: ‘maar jullie kunnen toch apart van elkaar wonen en gewoon getrouwd blijven? Je hoeft daarvoor niet per sé te scheiden van tafel en bed’ was hij in eerste instantie verbaasd, want die vraag had hij niet verwacht. Kan dat dan? Ja, natuurlijk. Na 3 keer vragen of ik het echt wel zeker wist, voelde ik de opluchting door de telefoon. De belofte van elkaar trouw blijven tot de dood hen scheidt, hoefde niet te worden verbroken.

Scheiden van tafel en bed (svtb) is een aparte juridische status met wettelijke en fiscale gevolgen, waarbij je nog steeds getrouwd blijft, een soort tussenvorm. Veel mensen verwarren dit met het fysiek gescheiden leven. Svtb komt relatief weinig voor, maar ik kom het af en toe nog tegen, vaak vanuit religieuze en/of financiële overwegingen. Bij svtb wordt het fiscaal partnerschap en de gemeenschap ontbonden, maar blijft het huwelijk in stand. Dus als je bent gescheiden van tafel en bed, kun je niet met een andere partner trouwen.

Voor het oudere echtpaar telden de fiscale voordelen van svtb allemaal niet. Dus voor hen was de uiteindelijke oplossing: niets veranderen, geen scheiding van tafel en bed en zeker niet scheiden. Prima toch?

 

Ben of ken je iemand die een mediator zoekt voor een scheiding of verbreking samenleving? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking:

06-51507539

info@circles-mediation.nl

www.circles-mediation.nl